Kdo musí podat daňové přiznání v roce 2024?

V roce 2024 se všichni daňoví poplatníci, kterým povinnost tohoto podání ukládá zákon o daních z příjmů. Podle § 38g zákona o daních z příjmů je každý, kdo v daném roce dosáhl příjmů vyšších než 50 000 Kč, povinen podat daňové přiznání. Tato povinnost se netýká příjmů osvobozených od daně nebo příjmů, u kterých byla daň odvedena formou srážkové daně.

Je zřejmé, že povinnost podání daňového přiznání v roce 2024 se týká širokého okruhu poplatníků, včetně zaměstnanců, studentů, důchodců a dalších. Každý, kdo v roce 2023 podnikal, ať už jako hlavní činnost nebo vedlejší, musí podat daňové přiznání, a to i v případě, že podnikání skončilo ve ztrátě. Tato povinnost se vztahuje i na podnikatele zařazené do režimu paušální daně, pokud jejich příjmy v roce 2023 překročily limit 2 000 000 Kč.

Zaměstnanci, kteří nemohou svou daňovou povinnost vyřešit prostřednictvím ročního zúčtování daně, musí rovněž podat daňové přiznání. To se týká případů, kdy během roku 2023 pracovali pro více zaměstnavatelů nebo měli jiné zdanitelné příjmy, jako jsou například příjmy z pronájmu nebo kapitálového majetku či jiné zdanitelné příjmy nad 20 000 Kč. Povinnost podání přiznání se vztahuje i na zaměstnance na dohody, pokud jejich hrubá měsíční odměna přesáhla stanovený limit.

Také poplatníci, kteří v předchozím roce ukončili životní nebo důchodové pojištění či spoření předčasně, se nevyhnou povinnosti podat přiznání k dani z příjmů.

Existuje mnoho specifických situací, kdy je nutné podat přiznání k dani z příjmů. Pro více informací je vhodné navštívit webové stránky Finanční správy ČR.