Které odpisy jsou povinné?

Jestliže se zamýšlíte nad tím, které odpisy jsou povinné, musíte se zaměřit na pojem účetních odpisů. Účetní odpisy představují nezbytný a zákonem stanovený úkon, který musí vykonat každá účetní jednotka. Co si však pod termínem „účetní jednotka“ konkrétně představit? Účetní jednotkou je každý subjekt, který vede podvojné účetnictví. To znamená, že pokud někdo vlastní dlouhodobý majetek a zároveň vede podvojné účetnictví, účetní odpisy se ho týkají. Účetní odpisy tedy nejsou pouze formalitou, ale zákonem požadovanou metodou, jak reflektovat opotřebení a snižování hodnoty dlouhodobého majetku v účetních knihách.

Je třeba si uvědomit, že na rozdíl od účetních odpisů, daňové odpisy nemají stejný charakter povinnosti. Daňové odpisy jsou volitelné a jejich hlavním cílem je optimalizace daňového základu. Mnohé podniky a subjekty je využívají ve svůj prospěch, ale legislativní rámec je v tomto ohledu nestaví na stejnou rovinu s účetními odpisy. Účetní odpisy tedy mají přesně určené postupy a pravidla, které musí účetní jednotky dodržovat a jsou proto neoddělitelnou součástí jejich každodenní praxe.

Když narazíme na pojem „dlouhodobý majetek,“ musíme pochopit, co všechno tato kategorie zahrnuje. Dlouhodobý majetek může být rozličného charakteru, ať už se jedná o budovy, stroje, vozidla, nebo třeba hardware a software. Každá z těchto kategorií dlouhodobého majetku podléhá odpisům podle stanovených pravidel. Cílem účetních odpisů je rozložit pořizovací cenu tohoto majetku do nákladů po celou dobu jeho životnosti, což přispívá k přesnějšímu a spravedlivějšímu vyjádření skutečné hodnoty tohoto majetku ve finančních výkazech.

Je důležité si uvědomit, že ne všechny subjekty mají povinnost vést podvojné účetnictví. Někteří podnikatelé či drobní živnostníci mohou vést pouze daňovou evidenci. V takových případech účetní odpisy nejsou povinné a tito podnikatelé se s nimi nemusí potýkat. Rozdíl mezi daňovou evidencí a podvojným účetnictvím je tedy v tomto kontextu klíčový. Daňová evidence je v podstatě jednodušší způsob vedení finančních záznamů, který se zaměřuje převážně na příjmy a výdaje pro účely daňového přiznání.


Abychom to shrnuli, účetní odpisy jsou povinné pro všechny subjekty, které vedou podvojné účetnictví a vlastní dlouhodobý majetek. Tento zákonný požadavek zajišťuje, že finanční výkazy budou odrážet skutečnou hodnotu a opotřebení majetku. Na druhé straně, subjekty, které vedou pouze daňovou evidenci, se nemusí touto povinností zabývat, což jim umožňuje soustředit se na jednodušší formu záznamů jejich finančních transakcí a optimalizaci daňového základu pomocí volitelných daňových odpisů.

Napsat komentář