Vánoční trhy mají v našich zemích dlouholetou tradici sahající až do středověku. Původně vznikly jako příležitost pro obyvatele měst nakoupit vše potřebné k vánočním svátkům na jednom místě. Tato tradice se zachovala dodnes, i když v modernější podobě.
Povolený sortiment
Na vánočních trzích je možné prodávat širokou škálu zboží, které souvisí s vánočními svátky a tradicemi:
Tradiční vánoční dekorace
- Jmelí v různých podobách
- Adventní věnce a svícny
- Vánoční ozdoby všeho druhu
- Betlémy a jesličky
- Svíčky a svícny
- Vánoční stromky a jejich ozdoby
Potraviny a pochutiny
- Živé ryby a rybí výrobky
- Vánoční cukroví a perníčky
- Teplé nápoje (svařené víno, punč, medovina)
- Tradiční pokrmy (trdelník, langoše, klobásy)
- Pražené mandle a oříšky
- Sušené ovoce a koření
Řemeslné výrobky
- Ručně vyráběné šperky
- Proutěné a dřevěné výrobky
- Textilní zboží (rukavice, šály, čepice)
- Keramika a porcelán
- Výrobky ze skla
- Tradiční lidové výrobky
Právní rámec a organizace
Obecná pravidla
Každý prodejce musí dodržovat:
- Hygienické předpisy
- Bezpečnostní normy
- Požární předpisy
- Tržní řád dané obce
- Specifická pravidla organizátora
Specifika jednotlivých lokalit
Každé město či obec může mít vlastní specifická pravidla pro:
- Vzhled stánků
- Otevírací dobu
- Sortiment zboží
- Způsob platby
- Parkování a zásobování
- Nakládání s odpady
Závěr
Pro úspěšný prodej na vánočních trzích je klíčové:
- Včasné kontaktování organizátora
- Důkladné seznámení se s pravidly
- Příprava odpovídajícího sortimentu
- Zajištění všech potřebných povolení Dodržování stanovených předpisů
Pravidla prodeje na vánočních trzích včetně všech specifik prodeje by si měli včas zjistit i příležitostní prodejci.