Kdy musím zdanit dar?

Kdy se musí přijatý dar zdanit, je otázkou, kterou si může klást každý, kdo dostává dary nejen od svých blízkých, přátel, ale třeba i od institucí a organizací. Obecně platí, že přijatý dar podléhá zdanění daní z příjmů, pokud se nejedná o dar, který je výslovně osvobozen od daně zákonem. Tímto zákonem je konkrétně zákon o dani z příjmů, který stanoví podmínky, za nichž je možné dar považovat za osvobozený od zdanění.

Dary, které jsou z takového osvobození vyloučeny, jsou obvykle ty, které pocházejí od nepříbuzných dárců. Podle ustanovení tohoto zákona je rozhodující hodnota daru, aby se zjistilo, zda podléhá zdanění či nikoli. Konkrétně pro zdaňovací období počínaje rokem 2024 vstoupila v platnost nová hranice pro přijaté dary. Dary, jejichž kumulativní hodnota od jednoho nepříbuzného dárce přesahuje 50 000 Kč za kalendářní rok, podléhají zdanění. Tato hranice se od zdaňovacího období 2024 změnila; v předchozích zdaňovacích obdobích byla stanovena na pouhých 15 000 Kč za celý rok.

Je důležité si uvědomit, že různé typy darů mohou být posuzovány různě. Například, dary poskytnuté na charitativní nebo humanitární účely jsou typicky osvobozeny od zdanění. Toto osvobození má své opodstatnění v podpoře altruistických aktivit ve společnosti. Státní politika v této oblasti vychází z předpokladu, že podpora dobra a pomoci potřebným by neměla být finančně znevýhodňována. Proto jsou takové dary často uchráněny od daňového zatížení, což dárce motivuje k větší štědrosti vůči neziskovým a dobročinným organizacím.

Pochopení daňových povinností ve vztahu k darům vyžaduje hlubší znalost daňového zákona a jasné sledování konkrétních ustanovení, která se na tuto oblast vztahují.